Posted by: petrisure | May 31, 2010

Marcel Iancu la TVR Cultural

Azi,  31 mai 2010, la orele 19:55, în cadrul emeisiunii de la TVR CULTURAL – Capodopere din Galeria de Artă Modernă Românească, realizate de Ileana Ploscaru Panait, veti putea urmari episodul dedicat picturii Cafe Concert (ulei pe panza, 0.700 x 0.555 m) de Marcel Iancu, pe care o puteti vedea în imaginea alăturată.

În pas cu ideile revoluţionare pe plan european, Marcel Iancu a fost promotorul cubismului ca stil al epocii, al simplităţii construcţiei geometrice, alături de o întreagă generaţie de scriitori şi plasticieni: Benjamine Fondaine, Max Herman Maxy, Miliţa Pătraşcu, Victor Brauner, Camil Petrescu, Ion Vinea.
Născut la Bucureşti în 1895, Marcel Iancu a activat nu numai ca arhitect ci şi ca eseist şi pictor. A absolvit cursurile de arhitectură la Zürich în 1917. Aici, împreună cu Tristan Tzara, Hugo Ball şi Hans Arp a fondat mişcarea Dada, iar în 1918, împreună cu Giacometti, Hans Arp, Baumanm şi Tauber, grupul ”Das Neue Leben”. iar pictura cu Iosif Iser. În 1921 se întorce la Bucureşti unde activează la”Contimporanul” unde îşi expune concepţiile estetice avangardiste.
Aceste concepţii se referă şi la creaţia sa picturală, în tainele căreia fusese iniţiat de Iosif Iser.
”Café – concert” este doar un exemplu, extrem de relevant al cubismului bine temperat pe care îl va aborda atât în pictură cât şi în arhitectură. Tabloul face referire directă la experienţa dadaistă trăită din plin la Zürich.

Serialul Capodopere din Galeria de Artă Modernă Românească îşi propune prezentarea cronologică a artei româneşti, astfel încât, în afara expunerii unor capodopere ale Galeriei de Artă Modernă Românească, telespectatorii să beneficieze şi de o informare profesionistă asupra evoluţiei fenomenului artistic de la noi şi a valorilor pe care le deţine cel mai important muzeu de artă din România.


Leave a comment

Categories

  • No categories