Posted by: petrisure | May 23, 2010

Ultimul Culianu de H.R. Patapievici

Pe 21 mai 2010, la ora 17:00, a avut loc la  Librăria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei nr.45, Bucureşti) lansarea de carte “Ultimul Culianu” de Horia-Roman Patapievici, Editura Humanitas, urmată de o sesiune de autografe.

La eveniment au vorbit: Horia-Roman Patapievici şi Lidia Bodea (Director general Editura Humanitas). „Apariţia lui Culianu printre noi a fost un miracol; părea că exemplul său ne poate face mai buni, mai profunzi, mai îndrăzneţi, mai temeinici. Dispariţia sa a fost o catastrofă; fără emulaţia stârnită de extraordinara sa reuşită, am redevenit ce eram, şi chiar mai puţin decât atât. O cultură nu trăieşte (numai) din buchiseală, ci (mai ales) din străpungeri şi iluminări. După entuziasmul stârnit de revelaţiile lui Mircea Eliade, a urmat emoţia stârnită de revelaţiile lui Ioan Petru Culianu. Primul ne-a arătat că absolutul filozofiei se trage din existenţa ontologiilor arhaice, iar acestora le-a redat actualitatea. Al doilea ne-a iniţiat în absolutul cunoaşterilor revolute şi viitoare, cărora le-a etalat epistemologia. Amândoi s-au ocupat de religii şi au căutat realul absolut în toate formele de realitate cotidiană. Amândoi au biruit lumea, ajungând mari savanţi recunoscuţi de toţi; şi amândoi au încercat să realizeze în mod subversiv absolutul -unul cu îndrazneala savantului universal, celălalt cu străfulgerarea geniului revoluţionar. Descoperirile lor ar fi putut schimba din temelii o cultură. Dar după dispariţia lor nu a urmat nimic. Străpungerile şi iluminările prilejuite de creaţia lor au rămas, în ţările care le-au dat naştere, lipsite de orice consecinţe. Odată ei plecaţi, noi am recăzut în întuneric. Bâjbâim, complet lipsiţi de geniu.“ (Horia-Roman Patapievici)

Cei care doresc să citească transcrierea discursurilor de la acestă lansare sunt rugaţi să dea click aici.

În continuare puteţi afla detalii despre carte oferite de H.R. Patapievici în cadrul Jurnalului Cultural de la TVR Cultural.

Advertisements

Responses

  1. […] bun colaj realizat de Andrei Gamarţ); căutaţi voi, dacă o să poftiţi la mai multe. aaa, iar în acest loc găsiţi două linkuri interesante. despre cum e să iei un interviu despre o carte pe care n-ai […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

  • No categories
%d bloggers like this: