Posted by: petrisure | June 25, 2011

“Dimensiuni ale realităţii” cu acad. Basarab Nicolescu

Transcript:

Mary Lynn Schlavy: Mai există încă un alt mod de a aborda realitatea. Următorul nostru invitat este un gânditor renumit în domeniul transdisciplinarităţii. Prin studiul mecanicii cuantice şi al filozofiei, dr. Basarab Nicolescu afirmă că există mai multe niveluri ale realităţii, mai multe modalităţi de percepere şi înţelegere a lumii. El subliniază faptul că există peste 8000 de discipline în lumea de astăzi. Am putea privi lumea prin prisma ştiinţei, politicii, artei, literaturii, dreptului şi lista poate continua. Dar, Basarab Nicolescu împreună cu alţi cercetători cred că există o altă modalitate de percepere a lumii care leagă toate disciplinele împreună şi care poate trece dincolo de ele.

Bărbatul: În 1900, Max Planck a făcut o descoperire remarcabilă care a revoluţionat domeniul fizicii. Albert Einstein, scria în 1954, descriind munca lui Planck, că descoperirea lui va sta la baza tuturor cercetărilor din fizica secolului XX. Fără această descoperire, nu ar fi fost posibil să se stabilească o teorie funcţională a moleculelor şi a atomilor şi nici procesul care guvernează această transformare. Descoperirea lui Plank a distrus întreaga arhitectură a mecanicii clasice şi a electro-dinamicii şi a adus în prim plan o nou câmp de cercetare: de a. găsi o nouă bază conceptuală pentru tot domeniul fizicii. Dr. Basarab Nicolescu este preşedinte al Centrului Internaţional de Cercetări Transdisciplinare (CIRET) şi specialist în teoria fizicii particulelor elementare.El este interesat de complexitatea şi natura multi-nivelară a realităţii începând cu studiul mecanii cuantice.

Basarab Nicolescu: Studiul nivelelor infinitului mic a scos la iveală prorietăţi cu totul paradoxale. De exemplu semnificaţia descoperirii lui Plank, Max Planck. Uitaţi de nume, este fizica cuantică. Sau discontinuitatea în energie. Această înseamnă că atunci când un electron trece de la un nivel la altul, în jurul atomului, nu trece prin 10 milioane de stări. El sare de la un nivel la celălalt. Rezultat obţinut printr-o stare intermitentă. Un lucru foarte ciudat este discontinuitatea pentru concepţia realistă de dinainte de Plank.

Bărbatul: Max Planck a fost atât de derutat de descoperirea sa că a testat-o de mai multe ori, dar în cele din urmă a accept-o împreună cu restul comunităţii ştiinţifice. Descoperirile sale erau atât de tulburătoare pentru că în ultimă instanţă însemna că în locul înlănţuirii continue de cauză şi efect acum era discontinuitatea. Ceea ce era un nou tip de cauzalitate, iar acest fapt avea mult mai multe implicaţii.

Basarab Nicolescu: Deci care este povestea subiectului şi a obiectului? De obicei, în concepţia modernă, în modernitate, întâlnim idee că realitatea este acolo, un obiect. Iar observatorul, poate vedea obiectul, însă subiectul este complet deconectat faţă de obiect, este neutru. El doar vede obiectul, îl studiază şi descoperă legile care îl definesc. Astfel se ajunge la o dihotomie între subiect şi obiect. Şi chiar şi în zilele noastre, mai ales în ştiinţele umaniste, oameni continuă să folosească acelaşi tip de descrieri.

Bărbatul: Dacă există noi legi care se aplică la nivel microfizic, ele nu se aplică în mod necesar şi la nivel macrofizic. Iar această stare de fapt este intrigantă şi neliniştitoare.

Basarab Nicolescu: Cu alte cuvinte, este vorba despre valorile noastre obişnuite, de kilometri, de secunde şi aşa mai departe. Toate legile de la nivel macrofizic sunt în totală contradicţie cu cele de la nivel microfizic. Dar când noi observăm obiectul, noi lucrăm cu operatori, măsurători etc. şi trebuie să traducem ceea ce se întâmplă în limbajul nostru obişnuit. În acel moment, noi anulăm legile de la nivel cuantic.

Acesta este transcriptul primului filmuleţ (Dimensions of Reality Part 3/5) dintr-o serie de trei (vezi Dimensions of Reality Part 4/5 şi Dimensions of Reality Part 5/5) cu fizicianul şi filosoful Basarab Nicolescu şi ele pot fi accesate printr-un simplu click pe numele lor. Interviul este realiazat de Mary Lynn Schlavy, pe data de 4 iunie 2007, Philadelphia, SUA.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

  • No categories
%d bloggers like this: