Posted by: petrisure | April 30, 2011

Teatrul lui Gellu Naum între simulacru şi vis

În cadrul proiectului Avangardă şi transdisciplinaritate vă invităm la cea de-a treia conferinţă ţinută de drd. Silviu Gongonea şi intituată Teatrul lui Gellu Naum între simulacru şi vis, care va avea loc miercuri, 25 mai 2011, la ora 17.00 în sala Marin Sorescu  (secţia Audio-video) a Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova.

Silviu Gongonea (n. 1980) este doctorand al Facultăţii de Litere din Craiova cu o lucrare despre Gellu Naum. Predă limba şi literatura română la Grupul Şcolar „I.C.Brătianu“ din Drăgăşani (judeţul Vâlcea) şi este unul dintre tinerii redactori ai revistei „Mozaicul”. A absolvit masterul „Literatură română în context european” (2007) şi Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova (2005). A publicat volumele de poeme „Înjumătăţirea” (Scrisul Românesc, 2005), care a primit premiul Filialei din Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, şi „Încălzirea mâinilor” (Aius, 2010).

***

„Mai puţin agreat ca gen literar de către Breton, teatrul suprarealist, după expresia lui Henri Béhar, s-a manifestat mai mult în afara mişcării. Cu toate acestea, reuşitele individuale nu au întârziat să apară şi să-şi câştige un binemeritat loc în peisajul suprarealist.

Tratat adesea ca subiect marginal, în favoarea poeziei sau prozei, teatrul lui Gellu Naum se pliază foarte bine pe reţeta acestui nou tip de teatru. Nelipsitul dialog cu tradiţia, de la pastişă şi până la ironie, reflexia asupra propriilor procedee de lucru fac, spre exemplu, din Insula, aşa cum cu al său Ubu rege Jarry reuşise să construiască teatrul total, o piesă cu vocaţie metaliterară.” (Silviu Gongonea)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

  • No categories
%d bloggers like this: