Posted by: petrisure | March 28, 2011

Geo Bogza – descântec de realitate

Consiliul Judeţean Dolj, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, Secţia audio-video, vă invită Luni, 4 aprilie 2011, ora 17.00 (sala “Marin Sorescu”), la conferinţa Geo Bogza – descântec de realitate susţinută de poetul Gabriel Nedelea, masterand al Facultăţii de Litere, Universitatea din Craiova. Conferinţa se desfăşoară în cadrul proiectului „a v a n g a r d ă & t r a n s d i s c i p l i n a r i t a t e” coordonat de Petrişor Militaru.

Proiectul „Avangardă şi transdiciplinaritate” îşi propune să promoveze avangarda românească şi cercetările de tip transdisciplinar printr-o serie de conferinţe lunare la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova, ţinute de tineri cercetători, doctori, doctoranzi sau scriitori care să facă cunoscut publicului nespecializat ideile novatoare ale avangardiştilor români sau de origine română dar consacraţi în străinătate, făcând apel în acelaşi timp la posibilităţile pe care le oferă metodologia transdisciplinară în domeniul ştiinţelor umaniste, aşa cum a fost ea desăvârşită de fizicianul şi filosoful Basarab Nicolescu.

Transdisciplinaritatea apărut acum patru decenii în lucrările unor cercetători diferiţi, precum Jean Piaget, Edgar Morin sau Eric Jantsch. El a fost inventat în epoca pentru a exprima nevoia depăşirii frontierelor dintre discipline. La început de nou mileniu, abordarea transdisciplinară este redescoperită şi folosita ca răspuns la sfidările fără precedent lansate de lumea noastră, în care trăim ca „într-un sat planetar”. Basarab Nicolescu a publicat lucrarea Transdisciplinaritatea. Manifest, în care defineşte acest concept ca referindu-se la ceea ce se află în, între şi dincolo de discipline.

http://www.aman.ro/


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

  • No categories
%d bloggers like this: