Posted by: petrisure | November 12, 2010

Scriitori la TRADEM – Sorin Delaskela

Azi, 12 noiembrie, ora 16.30, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”s-au reluat întâlnirilor cu scriitori români conteporani. Aici s-a lansat volumul „Noaptea pisicilor lungi” (Ed. Brumar, 2010) de Sorin Delaskela aka Sorin Vidan.

Sorin Delaskela este unul dintre cei mai talentaţi autori ai generaţiei sale. Despre cărţile sale critica de specialitate s-a pronunţat favorabil în numeroase ocazii. Între cei care au scris despre ele se numără Alex. Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu, Gelu Negrea, Cristian Robu Corcan, Xenia Karo, Constantin Jinga etc.

Amprenta scriitorului este vizibilă în special în prozele în care ni se oferă acele frame-uri ale existenţei unui tip care seduce o femeie şi o supune unei observaţii psihologice acute. Sex, dublat de psihanaliză. Lumea de mici Don Juani a autorului interesează prin observaţia asupra prezenţelor feminine. Delaskela se prezintă aidoma unui pesimist de sorginte schopenhaueriană, cu o poezie personală însă, identificată în special în felul în care se apleacă asupra detaliilor de viaţă şi a zugrăvirii unor personaje pe care le priveşte cu detaşare şi cu milă în acelaşi timp.

Scriitori la TRADEM” este un proiect iniţiat de Nicolae Coande, în colaborare cu Casa de Cultură „Traian Demetrescu” a municipiului Craiova – director Alexandru Stuparu şi cu Societatea Română de Filosofie, filiala Craiova. Parteneri ai evenimentului: TVR Craiova, Cuvântul libertăţii şi revista Mozaicul.

***

Sorin Delaskela (n. 1968) este licenţiat în filosofie şi sociologie al Universităţii din Craiova. A debutat cu “Animalul confesiv” (1995). A mai publicat volume de eseistică fragmentară şi de publicistică: “Despre tăcerile lui Dumnezeu” (1997), “Somnul literei” (1999), “Mic jurnal împotriva maturităţii” (2002),  “Discursul diurn” (2009) şi romanul  “Abisex” (2007).

„Pentru mine scriitor cu adevărat e cel care te absoarbe în viziunea sa. Care te nelinişteşte. Scriind nu fac decât să-mi urmez viziunile sau senzaţiile, să mă las purtat,  manevrat, transfigurat de febra lor. Nu cred că am vrut vreodată să dăruiesc ceva prin scris, vreun înţeles, vreo experienţă, vreo figură interesantă. Am vrut doar să privesc mai atent lucrurile, să merg mai departe, cât mai departe, în adâncul întunecat şi necunoscut al lumii. Scrisul e pentru mine ca o macetă. Îmi despic o cărare prin zidurile vegetale, umede. Văd şi simt lumea tocmai prin aceste lovituri imprecise în stânga şi dreapta, pas după pas.” (Sorin Vidan, fragment dintr-un interviu acordat Andrei Rotaru pe site-ul Agenţia de Carte)

Advertisements

Responses

  1. […] petrisure […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

  • No categories
%d bloggers like this: