Posted by: petrisure | May 1, 2010

„Capriciile” lui Goya la MNAR

În perioada 25 martie-30 mai 2010 la Muzeul Naţional de Artă al României românii vor putea vedea 80 de gravuri din seria „Capriciilor” a lui Francisco de Goya, printre care şi celebra lucrare „Somnul raţiunii naşte monştri”, sunt expuse, de ieri, la Muzeul Naţional de Artă al României.

În seria „Los Caprichos” artistul prezintă fantasme care prind viaţă când raţiunea adoarme şi voinţa omului este guvernată de prostie, mârşăvie, durere sau dorinţe neînfrânate. Mai multe detalii despre expoziţie puteţi afla din articolele publicate de Evenimentul zilei sau Curierul Naţional.

În anii 1810-1815 urmează un al doilea ciclu, „Los desastres de la guerra” („Ororile războiului”), în perioada războiului cu Franţa  napoleoniană şi a înăbuşirii sângeroase a revoltei populaţiei din Madrid. Represiunea răsculaţilor va face obiectul a două tablouri celebre: 2 mai 1808 – Masacrul de la Madrid (1814) şi 3 mai 1808 – Împuşcarea revoltaţilor madrileni (1814).

MUZEUL NAŢIONAL DE ARTĂ AL ROMÂNIEI (Calea Victoriei nr. 49-53, tel. 021.314.81.19). Expoziţia este deschisă până pe 30 mai, prima miercuri din lună intrarea fiind gratuită.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

  • No categories
%d bloggers like this: